El Projecte

Segons l’Institut Europeu d’Igualtat de Gènere (EIGE), en el context actual de violència contra les dones i les nenes, la violència digital és un problema creixent , de proporcions mundials i de conseqüències molt significatives. Tot i que hi ha poques dades sobre aquesta problemàtica, la macro enquesta europea de 2014 de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA), destacava que el 23% de les dones havia informat haver patit abús o assetjament digital almenys una vegada a la vida.

Les dades i també l’experiència viscuda per moltes de nosaltres ens adverteixen de la importància de posar sobre la taula que l’espai digital sovint és hostil per les dones i persones LGTBI+. Les violències masclistes són molt presents i contribueixen a expulsar-nos i coartar la nostra llibertat també al món digital. Des de fa anys, expertes feministes com la Laia Serra, l’Alex Haché, i col·lectives com Donestech, Pikara Magazine, la Red d’autodefensa feminista juntament amb el suport de Calala com a proveïdora de recursos, han estat investigant i denunciant aquesta realitat.

És d’aquest esforç previ que s’identifica la necessitat de desenvolupar un model d’abordatge específic per aquestes violències, donada la situació d’emergència que es viu a Internet.

FemBloc és un projecte sense ànim de lucre que té com a objectiu elaborar un model d’abordatge de les violències masclistes digitals a través d’una línia digital d’atenció i suport i una sèrie d’accions i eines associades. Es farà a amb una perspectiva feminista i interseccional i en l’àmbit català.

El projecte el formen Alia i Donestech, Calala Fondo de Mujeres, la Universitat de Barcelona i les expertes Alex Haché i Laia Serra i s’ha finançat a través del programa europeu REC2020 (Rights, Equality and Citizenship).

La línia d’atenció i suport, que tindrà el mateix nom que el projecte, FemBloc, s’està desenvolupant actualment i es posarà en marxa a través d’una prova pilot durant la primavera del 2022. Tota la informació la trobaràs als apartats de Preguntes Freqüents i al nostre Twitter.

Torna