Preguntes freqüents

Sobre la Línia de Suport FemBloc

1. Què fa la línia d'atenció i suport?

Ofereix una atenció holística de seguretat digital, assesorament legal i suport psicològic a persones que estiguin vivint violències masclistes digitals o persones que necessitin informació o suport en aquest àmbit. També es podrà derivar a altres serveis de suport aliats.

2. Quan puc utilitzar la línia d'atenció i suport?

La primera fase de FemBloc va ser una experiència pilot que va tenir una durada d'Abril a Juliol 2022. Ara hem tornat i estarem atenent des del 7 de novembre de 2022 fins al 30 de Juny de 2023. L’horari d’atenció és dilluns, dimarts i dijous de 10 a 19h.

3. Com puc accedir a la línia d'atenció i suport?

Pots contactar la línia FemBloc a través de Whatsapp, Telegram o Signal al telèfon 643528573 o escrivint al correu electrònic atencio@fembloc.cat. Garantim la màxima confidencialitat.

Sobre el projecte

4. Per què el nom de FemBloc?

Davant de les violències masclistes, el suport i la cura col·lectiva són imprescindibles. Per això ens hem aliat diverses entitats per a crear una xarxa resistent, un Bloc, que pugui sostenir a les persones que viuen violències masclistes digitals i també combatre-les des de la incidència política i social.

5. Per a què puc fer servir aquesta web?

D’una banda, en aquesta web podràs trobar recursos sobre violències masclistes digitals. Alguns s’han elaborat prèviament des d’altres col·lectius i iniciatives i altres dins del marc de FemBloc. Pots conèixer més del nostre projecte o contactar-nos si vols més informació a través del formulari de Contacte.

6. Per a qui és aquesta web?

Aquesta web és per a tota la ciutadania que vulgui conèixer més sobre FemBloc o sobre el treball ja fet entorn a la seguretat digital o violències masclistes digitals (consulta l’apartat de Recursos).

7. De què tracta el projecte FemBloc, apart de la línia de suport i atenció?

El projecte FemBloc té diverses línies de treball en el marc de les violències masclistes digitals.

S’ha desenvolupat un estudi sobre la legislació actual en violències masclistes digitals a Catalunya, l’Estat Espanyol, la Unió Europea, i també a nivell internacional. Aquest mapeig servirà tant a nivell informatiu com per donar suport a aquelles persones que necessitin assessorament legal sobre violències masclistes digitals. També s’ha elaborat conjuntament amb altres entitats socials el marc interseccional, que serà la guia per a incloure la mirada interseccional en l’acompanyament a persones a la línia de suport i en la pràctica interna del projecte.

A més, FemBloc desplega una estratègia comunicativa i d’incidència per a continuar posant sobre la taula les violències masclistes digitals, com una problemàtica creixent i poc visible que necessita ser abordada des d’una perspectiva holística.

Paral·lelament, s’ha elaborat un mapeig sobre altres línies o serveis d’atenció a violències masclistes digitals o iniciatives enfocades en aquest àmbit. Aquest estudi serveix com a inspiració per la línia FemBloc, però també per identificar buits que no han sigut abordats i crear aliances amb altres projectes i iniciatives amb qui es poden fer derivacions durant l’ implementació de la línia d’atenció i suport.

I hi ha moltes altres coses que es fan des de FemBloc, com la publicació de diversos articles d’investigació, o una guia d’aprenentatges de l’experiència de l’ implementació de la línia de suport.

8. Per què és necessari que sigui feminista i antiracista?

FemBloc sorgeix de la feina d’un grup de persones feministes per donar resposta a les violències que les dones i persones LGTBI+ viuen per qüestions de gènere, però també tenint en compte les interseccions amb altres eixos de discriminació com la raça, les discapacitats, l’origen, l’edat, etc.

El feminisme posa sobre la taula aquestes desigualtats i busca capgirar-les per aconseguir un món lliure de violències. És per això que és imprescindible que el projecte tingui un enfocament feminista i antiracista.

9. Per què només va dirigit a les violències masclistes digitals?

Tot i que ens sembla primordial actuar davant totes les formes i àmbits de les violències masclistes, molts estudis apunten a la poca visibilitat d’aquest tipus de violències i de l’augment que estan experimentant. Creiem que les violències masclistes digitals han de ser tractades com una expressió més de les violències que pateixen les dones i persones LGBTI+, però que per les seves característiques concretes requereixen de recursos específics.

Tot i així, treballarem conjuntament amb altres recursos d’atenció de Catalunya per poder donar una atenció i acompanyament integral.

10. On s’implementa aquest projecte?

El projecte s’implementa a Catalunya perquè la legislació catalana és una de les més avançades a nivell de violències masclistes digitals dins de la Unió Europea. D’aquesta manera, es vol treballar en un entorn que entén la importància d’aquest tipus de violències, i que per tant, no és hostil a projectes com FemBloc.

Tot i així, els recursos de FemBloc també van dirigits a col·lectius i persones de l’Estat Espanyol, Europa i de la resta del món. Un dels objectius del projecte és poder replicar la iniciativa a altres territoris o comunitats d’Europa, adaptant-ho als diferents contextos.

11. Com puc estar informada del projecte FemBloc?

Et convidem a seguir el nostre Twitter @fembloc_ i visitar l’apartat de Notícies de la nostra web.

Accessibilitat i privacitat

12. Què significa el botó de “Sortida Ràpida”?

Significa que pots sortir de la web sense necessitat de confirmació del teu navegador que estàs tancant la pestanya. Aquest botó està pensat per a persones que viuen violències masclistes i, que per tant, no conviuen en un entorn segur.

Torna